Ορολογία

Τεχνολογία Φωτισμού LED

LED = Light Emitting Diode ή δίοδος εκπομπής φωτός.

Είναι ημιαγωγοί που εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία με την παροχή ηλεκτρικής τάσης.

Για τον λόγο αυτό είναι ανθεκτικοί σε χτυπήματα και κραδασμούς εν αντιθέσει με τους λαμπτήρες φθορισμού, αλογόνου κτλ.

Η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει στην παραγωγή Led με υψηλή απόδοση και μερικά chip ξεπερνούν τα 100lm/w, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε εξαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια ζωής (έως 25 φορές μεγαλύτερη από τις λάμπες πυρακτώσεως και 7 φορές μεγαλύτερη από τις λάμπες νατρίου-υδραργύρου).

Δεν περιέχουν τοξικά μέταλλα (υδράργυρο και μόλυβδο) και δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, αποτέλεσμα να είναι σημαντικά φιλικότερα προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, συγκριτικά με τους λαμπτήρες άλλης τεχνολογίας (αλογόνου, πυρακτώσεων, αλογόνου, νατρίου, υδραργύρου κτλ).

 

Φωτεινή Ροή(Luminous flux Φ)

Είναι η ακτινοβόλος φωτεινή ενέργεια που εκπέμπει μια φωτεινή πηγή στη μονάδα του χρόνου. Μονάδα μέτρησης το lumen (lm).

Ορίζεται σε σχέση με την candela ως:

1 lm = 1 cd•sr

 

Φωτεινή ισχύς ανά περιοχή (Illuminance E) (lux)

Είναι η ποσότητα της φωτεινής ροής που δέχεται σημείο μιας επιφάνειας κάθετα τοποθετημένης στη διεύθυνση διάδοσης του φωτός (lux=lm/m2). 1 lux ισοδυναμεί με φωτεινή ροή 1 lm, κατανεμημένη ομοιόμορφα σε επιφάνεια εμβαδού 1 m2.

 

Φωτεινότητα (Luminance L )

Είναι η λαμπρότητα μιας φωτιζόμενης(ετερόφωτης) ή μιας φωτεινής (αυτόφωτης) πηγής, όπως γίνεται αντιληπτή από το «μέσο μάτι». Μονάδα μέτρησης το nit = cd/m2. Και για τους λαμπτήρες το stilb = cd/cm2.

 

Φωτεινή απόδοση (Luminous efficacy) (lm/w)

Ορίζεται ως ο λόγος της ορατής ακτινοβολίας (ή φωτεινής ροής) προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ και μετράται σε lumens ανά watt (lm/W).

 

Φωτεινή ένταση (Luminous intensity I)

Είναι ο λόγος της φωτεινής ροής dΦ, που εκπέμπει μία φωτεινή πηγή μέσα σε μία στοιχειώδη στερεά γωνία (dω), προς αυτή τη γωνία.

 

Συσχετισμένη Θερμοκρασία Χρώματος φωτός (CCT - Correlated Color Temperature)

Αναφέρεται στο χρώμα της εκπεμπόμενης φωτεινής δέσμης και εκφράζεται σε βαθμούς KELVIN . Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία χρώματος τόσο ψυχρότερη είναι η απόχρωση της φωτεινής πηγής.

Θερμοκρασίες χρώματος άνω των 5000 Κ αποκαλούνται ψυχρές (CW), οι χαμηλότερες (2700Κ - 3000Κ) αποκαλούνται θερμές (WW), ενώ αυτές στην περιοχή 3300-5000 Κ ουδέτερες (NW).

 

Τάση λειτουργίας (Voltage) (Volt)

Είναι η τάση του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ο λαμπτήρας.

 

Ονομαστική ισχύς (Wattage)(Watt)

Είναι η ισχύς, σε Watt, η οποία καταναλώνεται από το λαμπτήρα κατά τη λειτουργία του. Με βάση το μέγεθος αυτό και σε συνάρτηση με το βαθμό απόδοσης του λαμπτήρα, υπολογίζεται το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει.

 

Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI - Color Rendering Index)

Κυμαίνεται από 0 έως 100 και εκφράζει το βαθμό πιστότητας στην απόδοση των πραγματικών χρωμάτων (όταν φωτίζονται από μια πρότυπη φωτεινή πηγή). Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης, τόσο μικρότερη είναι η χρωματική απόκλιση των χρωμάτων.

 

Συντελεστής συντήρησης φωτεινής ροής (LLΜF - Lamp Lumen Maintance Factor)

Ο συντελεστής αυτός εκφράζει το ποσοστό διατήρησης της αρχικής φωτεινής ροής. O δείκτης L70 αντιστοιχεί στο 70% της αρχικής φωτεινής ροής, ενώ ο δείκτης L80 αντιστοιχεί στο 80% της αρχικής φωτεινής ροής. Ο δείκτης συνοδεύεται από τον αριθμό ωρών για τον οποίο αναμένεται πώς θα καλύπτεται η συνθήκη. Για παράδειγμα ο δείκτης L70 > 50000h δηλώνει πώς η φωτεινή ροή του λαμπτήρα μετά από 50000h λειτουργίας θα υπερβαίνει το 70% της αρχικής φωτεινής ροής. 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΦΟΙ ΤΣΙΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ:+30 2310 798 335
F:+30 2310 799 868

[email protected]

Ακολουθήστε μας

Η εταιρεία μας

Ο όμιλός μας ιδρύθηκε το 1974. Κύριο αντικείμενο ήταν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και η παραγωγή φωτιστικών σωμάτων, οικιακών και Μάθετε περισσότερα...

  • ΕΝ 60598-1

  • ΕΝ 13032.01

  • EN 61439-1:2009

  • EN 61543:1995

Συμμετέχουμε στην προστασία του περιβάλλοντος

Συμμετέχουμε στην προστασία του περιβάλλοντος

Τα προϊόντα Techlumen συμμορφώνονται με τα ακόλουθα ευρωπαϊκά πρότυπα

wrwertwert